George Butura

Ministrul Muncii, Florin Manole, a prezentat o statistică privitoare la munca fără forme legale. În doar 6 zile, inspectorii de muncă au identificat aproape 400 de persoane care munceau „la negru”, a transmis Manole adăugând că respectul față de muncitori începe cu respectarea legii.

Mesajul a fost transmis la capătul unor verificări în domeniul construcțiilor.

„Respectul față de muncitori începe cu respectarea legii. Și continuă cu recunoașterea demnității fiecărei persoane care muncește cinstit. Avem datoria să veghem ca acest lucru să devină regulă, nu excepție. În sectorul construcțiilor, sunt mulți lucrători expuși zilnic riscurilor, fie din cauza muncii nedeclarate, fie din lipsa măsurilor de siguranță. Acest lucru trebuie să înceteze. În doar 6 zile, inspectorii de muncă au identificat aproape 400 de persoane care munceau la negru și au aplicat sancțiuni de peste 10 milioane de lei. Au fost sistate activități și oprite echipamente periculoase care puneau în pericol viețile oamenilor”, a anunțat Florin Manole.
El a mai spus că în următoarea perioadă „campania națională de control va continua nu pentru a vâna greșeli, ci pentru a proteja viața, sănătatea și drepturilor celor care construiesc, la propriu, viitorul României”.

Un concurs internațional de pescuit pentru persoanele cu dizabilități se desfășoară joi la Galați. Participă peste 140 de persoane cu dizabilități din 18 județe din România și din Republica Moldova.
Concursul se desfășoară la Balta Zătun.

„Balta Zătun, unul dintre cele mai frumoase locuri de agrement din țară, găzduiește și în acest an un eveniment de suflet, dedicat persoanelor cu dizabilități locomotorii. Peste 140 de persoane din 18 județe din țară, precum și din Republica Moldova, participă astăzi la concursul de pescuit sportiv Cupa Danubius – Depășim limitele împreună Memorial Cristea Vasile, aflat la a 32-a ediție”, a transmis Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați..

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Galați, în parteneriat cu Asociația „Sporting Club” Galați.

„Acest eveniment este însă mai mult decât o competiție sportivă, este dovada că adevărata forță vine din inimă, din solidaritate și prietenie și că puterea interioară nu poate fi îngrădită de limitele fizice. Este, totodată, un prilej de a aduce împreună, aici, la Galați, oameni care ne inspiră prin perseverență, curaj și determinarea de a transforma limitele în oportunități. Ca în fiecare an, vom asigura toate cele necesare pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a competiției: cazare, masă, transportul la locul concursului și premii pentru participanți. Le dorim tuturor mult succes și le mulțumim participanților pentru exemplul de voință și demnitate pe care ni-l oferă”, a precizat Costel Fotea.

Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, a anunțat că execuția lotului Chiribiș–Biharia al Autostrăzii Transilvania este oficial deblocată. Lucrările vor începe curând, cu jumătate de an înainte de termenul inițial.

„Continuăm să deblocăm și să conectăm România! La Ministerul Transporturilor și Infrastructurii lucrăm intens. Execuția lotului Chiribiș–Biharia al Autostrăzii Transilvania este oficial deblocată. Compania Națională de Investiții Rutiere a emis Ordinul de Începere, iar lucrările pot demara chiar de mâine, cu aproape 6 luni înainte de termenul contractual”, a anunțat ministrul Transporturilor.

Lotul 3C2, cu o lungime de 28,5 km, străbate județul Bihor și va fi realizat de asocierea Precon Transilvania–Citadina 98 în 18 luni. Pentru a urgenta șantierul, CNIR a avizat deja un tronson prioritar de 8,5 km.
Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile (Fondul de Coeziune, Programul Transport 2021–2027), având o valoare de 785 milioane lei și o durată totală de 24 luni (6 luni pentru proiectare și 18 pentru execuție).

Finalizarea celor două loturi aflate deja în lucru, între Suplacu de Barcău și Biharia, va permite circulația continuă pe o distanță de 74 km — de la Nușfalău (Sălaj) până la Borș II, la granița cu Ungaria.

„Asta înseamnă progres real pentru conectivitatea regională și dezvoltarea economică. Accelerăm marile proiecte de infrastructură, cu responsabilitate și respect față de angajamentele asumate”, a precizat ministrul Transporturilor.

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susține că multe dintre măsurile din al doilea pachet fiscal al Guvernului riscă să fie anulate de Curtea Constituțională din cauza lipsei de expertiză legislativă. El mai spune că partidele din coaliția de guvernare au decis că pachetul nu va mai fi adoptat cu asumarea răspunderii.

Declarațiile au fost făcute după întâlnirea de miercuri cu vicepremierul Dragoș Anastasiu.

„Noi am subliniat faptul că au niște priorități și trebuie să stabilit un calendar mult mai clar, cum este, de exemplu, salariul minim garantat în plată pentru anul 2026, pentru că este o prioritate nu pentru sectorul bugetar, dar este o prioritate pentru sectorul economic. O să vedem ce se întâmplă. Domnia sa a zis că va face toate demersurile, atât la prim-ministru, cât și la nivelul colegilor săi din Guvern care sunt responsabili de celelalte piloane de reformă, pentru a aplica cu prioritate și a introduce partenerii sociali, ținând cont că nu toți cei care sunt acum se ocupă, au și expertiza în totalitate asupra tuturor formelor sau fațetelor problemelor respective”, a spus Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.
El a oferit ca exemplu pensiile speciale, modificările cărora au fost respinse de Curtea Constituțională.

Premierul Ilie Bolojan i-a primit la Palatul Victoria pe reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini. Întâlnirea a avut loc miercuri. Părțile au discutat despre reformele pregătite de Guvern.

Prim-ministrul Ilie Bolojan a subliniat, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investors Council), că măsurile guvernamentale de reformă vor continua să vizeze reducerea cheltuielilor statului, îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare și corectarea dezechilibrelor economice.

„Atragerea de investiții străine directe este o prioritate pentru România și în anii următori. Vă considerăm, pe dumneavoastră, investitorii străini, drept ambasadori economici ai României și vreau să transmit un mesaj clar: deși traversăm o perioadă cu provocări, România rămâne o țară în care se pot face investiții cu randamente bune”, a declarat premierul Ilie Bolojan.
Reprezentanții investitorilor străini au adus în discuție „măsurile guvernamentale ambițioase” pentru stabilizarea finanțelor publice, combaterea evaziunii fiscale și reducerea arieratelor.

În cadrul consultărilor, atât premierul, cât și reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini au evidențiat importanța promovării unui set de măsuri fiscale și economice care să contribuie la creșterea economică sustenabilă.
Prim-ministrul a precizat că Executivul va continua să susțină politicile dedicate sectoarelor strategice, echilibrarea balanței comerciale, digitalizarea administrației, simplificarea procedurilor și direcționarea forței de muncă spre economia reală.

Consultările între Guvern și Consiliul Investitorilor Străini vor continua atât la nivel guvernamental, cât și la nivel sectorial.
La întâlnire au mai participat, din partea Guvernului, Mihai Jurca, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, și Raul-Mircea Gutin, consilier de stat în cadrul Cancelariei.

Camioanele de peste 7,5 tone nu au voie pe autostrăzile și drumurile naționale din șase județe. Restricția se aplică marți între orele 12.00 și 20.00, din cauza codului roșu de caniculă. În perioada menționată vor circula doar unele camioane exceptate de la regulă.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în data de 22.07.2025, în intervalul orar 12:00 – 20:00, se vor institui restricții de tonaj pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din județele: Călărași, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Olt și Teleorman, ca urmare a codului roșu de caniculă emis de Administrația Națională de Meteorologie.

Exceptate de la aceste restricții sunt:
* transporturile de persoane;
* transporturile de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
* vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră;
* transporturile funerare;
* transporturile poștale;
* transporturile de echipamente de prim ajutor;
* transporturile pentru distribuire de carburanți;
* transporturile de mărfuri sub temperatura controlată;
* transporturile pentru tractări vehicule avariate;
* transporturile pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
* transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
* transporturile de apă îmbuteliată și băuturi răcoritoare;
* transporturile cu produse provenite din exploatări agricole;
* transporturile militare implicate în exerciții multinaționale;
* transporturile rutiere în cadrul Sistemului Garanție Returnare (SGR);
* transporturile de produse alimentare diverse.

Ministrul Radu Miruță anunță că a oprit un nou robinet prin care se scurgeau ilegal bani din Ministerul Economiei. Este vorba despre o clădire a ministerului în care funcționează zeci de firme. Incredibil este că de 18 ani ministerul nu încasează niciun leu chirie deși spațiile sunt închiriate.

În clădirea de 1.500 mp din București se află 54 de birouri.

„Poate ați mai auzit de furat cu sacul, cu remorca sau cu portbagajul...Dar cu clădirea întreagă?! Asta sigur e nouă. Mi s-a spus să nu sparg buba, să-i las si eu cum i-au lăsat și alții până acum. Transmit un singur mesaj: exclus! Am descoperit, cu mare stupoare, că Ministerul Economiei deține în București o clădire de 1.500 mp, cu 54 de birouri în care funcționează mai multe firme, dar de 18 ani Ministerul nu încasează niciun leu chirie, chiar daca ele sunt închiriate si subînchiriate. Da, ați citit bine: ZERO lei timp de aproape două decenii in timp ce alții încasau bani frumoși”, a explicat Radu Miruță.

Ministrul Economiei a dispus evacuarea firmelor.
„Cum a fost posibil? Simplu: pentru că li s-a permis. Dar lucrurile nu mai pot continua așa. Am dispus evacuarea, statul roman va putea utiliza pentru stat o clădire întreagă de birouri, iar Ministerul va încasa chiria, iar șmecherașii nu”, a precizat ministrul Miruță.

Peste 300 de copii au pătruns în lumea roboticii la Biblioteca Estivală din Galați. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Galați și Biblioteca „V.A. Urechia”

Peste 300 de copii și adolescenți au descoperit, săptămâna aceasta, cât de distractivă poate fi știința. La Biblioteca Estivală din Grădina Publică, aventura cunoașterii s-a împletit perfect cu joaca, robotica și creativitatea.

Invitați de Consiliul Județean Galați și Biblioteca „V.A. Urechia”, cei mici au explorat lumea tehnologiei alături de tinerii talentați de la cluburile de robotică „RoSophia”, „Seramitae” & „Seramitae Novus”, „Republic of Danube” și „ByteForce” – adevărați ambasadori ai inovației din Galați!

„Demonstrațiile spectaculoase, atelierele interactive și competițiile între roboți i-au încântat pe cei prezenți. Le mulțumim tuturor pentru energie, implicare și inspirație! Felicitări și vacanță frumoasă, plină de descoperiri”, a fost mesajul lui Costel Fotea.

La sera de plante exotice din Grădina Botanică a început amenajarea terasei pentru vizitatori, care va fi situată chiar la baza impresionantei construcții, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

„Această terasă va fi un extraordinar punct de belvedere, dar și locul ideal pentru un moment de odihnă sau pentru servirea unei băuturi răcoritoare. Tot pe aici se va face accesul și la liftul care ne va duce direct în inima „pădurii tropicale” din turnul principal al serei”, a transmis Costel Fotea.

 Palmieri, cocotieri și alte specii exotice remarcabile, aduse din pădurile tropicale ale Africii și Americii de Sud, vor putea fi admirate în toată splendoarea lor — de la rădăcini până la coroanele impunătoare.

Cel mai înalt punct de observație, situat la 20 de metri înălțime, va oferi o experiență cu adevărat unică în mijlocul acestui univers vegetal spectaculos.

„Desigur, pentru a susține acest ecosistem special, sunt necesare condiții precise de temperatură, ventilație și umiditate. Cele mai multe dintre echipamentele necesare au fost deja instalate în interiorul serei, iar în prezent se află în stadiu avansat lucrările la noua centrală termică și la racordurile către camerele tehnice, de unde va fi controlat întregul ambient. Totul, pentru ca vizitatorii să se bucure de o ”oază tropicală” chiar în mijlocul Galațiului!”, a precizat Fotea.

Europarlamentarul Dan Nica a criticat dur, în plenul Parlamentului European, lipsa de acțiuni concrete din partea liderilor europeni pentru corectarea dezechilibrelor majore de pe piața energetică a Uniunii Europene. Acesta a semnalat faptul că România suportă un cost disproporționat în ceea ce privește tarifele la electricitate, comparativ cu alte state membre.

Dan Nica a spus că firmele din România trebuie să plătească prețuri la energia electrică cu 50% mai mari decât țările din vestul Europei.
„Domnule președinte, Costa, domnule comisar Šefčovič, mi-aș fi dorit să văd în concluziile Consiliului Europei măsuri concrete pentru ca prețurile energiei în Uniunea Europeană să fie unele rezonabile. Este foarte greu să merg în țara mea, România, și să le spun românilor de ce ei trebuie să plătească prețuri la energia electrică, acasă, de 2 sau de 4 ori mai mari decât celelalte țări din Uniunea Europeană. De ce firmele din România trebuie să plătească prețuri la energia electrică cu 50% mai mari decât țările din vestul Europei? Ce fel de piață unică este aceasta în care toată presiunea și toată greutatea sunt pe umerii României și ale românilor, în timp ce această piață de electricitate nu funcționează?”, a susținut europarlamentarul Dan Nica

Dan Nica i-a solicitat comisarului european să ia măsuri.
„Nu vom lăsa pe nimeni în urmă și nu vom accepta ca cineva să fie pus în situația să nu își cumpere medicamente, haine, ca să își poată plăti factura la energia electrică”, a precizat Dan Nica.