Un proiect unic în România a fost lansat la un spital din Galați. Este vorba despre un proiect pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici care se implementează la Spitalul Județean Galați.
Proiectul se numește Onco Multi Suport – Îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici și este derulat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Câștigă Viața.
„Consiliul Județean este alături de pacienți, de medici, de asociațiile care se implică în lupta împotriva cancerului. Împreună putem învinge această cumplită maladie! La Spitalul Județean Galați a fost lansat proiectul Onco Multi Suport – Îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici, un program unic în România, de consultanță nutrițională, consiliere psihologică, recuperare medicală, derulat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Câștigă Viața”, a transmis Consiliul Județean Galați.
CJ a investit peste 30 milioane de lei pentru echipamentele necesare înființării unui Centru regional de excelență în tratarea cancerului.
„Asigurarea celor mai bune condiții pentru tratarea afecțiunilor oncologice este o prioritate pentru noi. Peste 30 milioane de lei s-au investit prin proiectele Consiliului Județean pentru achiziția de echipamente de ultimă generație și pentru a avea aici, la Galați, un Centrul regional de excelență în tratarea cancerului. În acest an vom demara lucrările și la un modern Centru integrat de îngrijiri paliative, o investiție de peste 28 milioane lei. Toate aceste demersuri înseamnă servicii medicale moderne, înseamnă viață, înseamnă speranță! Iar speranța înseamnă primul pas spre vindecare! Felicitări voluntarilor, medicilor implicați în proiectul Onco Multi Suport. Nu există vocație mai nobilă decât aceea de a avea grijă de suferința altora! Continuăm să luptăm împreună pentru viață, pentru sănătate”, a explicat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Prima operație laparoscopică de îndepărtare a unui rinichi a avut loc la Spitalul Județean din Galați. Este o premieră pentru spitalul gălățean și o procedură rară pentru unitățile medicale din România.
Pentru prima dată în Galați, medicii urologi de la Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sf. Ap. Andrei” au realizat o operație de nefrectomie laparoscopică – o intervenție chirurgicală modernă, minim invazivă, realizată cu ajutorul laparoscopului, prin care unui pacient i-a fost îndepărtat un rinichi afectat de o boală foarte gravă.
„Suntem extrem de bucuroși că noile echipamente medicale achiziționate de Consiliul Județean le permit medicilor să realizeze operații chirurgicale tot mai complexe, acestea reprezentând o șansă în plus la viață și un timp de refacere mai scurt, cu mai puțină suferință pentru pacienți. Intervenția de nefrectomie laparoscopică – ce pune Galațiul pe harta centrelor medicale unde se folosesc cele mai avansate tehnici chirurgicale - a fost realizată cu succes în cadrul Secției de Urologie, de o echipă de medici formată din dr. Mădălin Guliciuc, dr. Ion Cojocaru, dr. Dragoș Amurăriței, dr. Grigore Pascaru și dr. Mary Nicoleta Lupu”, a transmis Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
În prezent, în afară de spitalul din Iași, Spitalul Județean Galați este singurul centru medical din Moldova și Dobrogea unde se poate realiza o astfel de intervenție chirurgicală.
Ministrul Cseke Attila a inaugurat, joi, în Sectorul 2, prima creșă din municipiul București, realizată prin programul de construire de creșe, coordonat de Ministerul Dezvoltării.
Creșa are o capacitate de 110 locuri pentru copii, valoarea investiției fiind de 19 milioane de lei.
”Investiția se înscrie în seria proiectelor care contribuie la dezvoltarea infrastructurii educaționale din Capitală și din întreaga țară, prin care sprijinim familiile tinere prin crearea de noi locuri în creșe moderne”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Aceasta este cea de-a 29-a creșă realizată, până în prezent, de Ministerul Dezvoltării, prin care au fost create peste 1.800 de noi locuri în creșe pentru cei mici, în toată România, potrivit cifrelor oficiale.
Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din funcția de președinte al ANPC printr-o decizie semnată miercuri de premierul Ilie Bolojan.
Reprezentanții Guvernului au anunțat că prim-ministrul a semnat decizia de eliberare din funcția de președinte ANPC a lui Cristian Popescu Piedone „după analiza actelor primite de la ANPC și DNA din care rezultă ca dl Cristian -Victor Popescu Piedone nu își mai poate îndeplini atribuțiile de serviciu”.
Atribuțiile de șef al ANPC vor fi preluate de vicepreședintele Sebastian Ioan Hotca până la numirea unui nou șef al instituției în condițiile legii.
Cristian Popescu Piedone a fost plasat sub control judiciar și i s-a interzis exercitarea funcției de șef al Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor (ANPC) fiind acuzat că a fi divulgat informații care nu erau destinate publicității unui operator economic.
Ministerul Finanțelor a lansat un demers interinstituțional pentru identificarea și construirea unui portofoliu de proiecte de investiții ce pot fi implementate prin parteneriat public-privat (PPP), cu potențial major de impact economic și social.
Ministerul Finanțelor anunță că a inițiat procesul de selecție a unor proiecte de investiții viabile ce ar putea fi dezvoltate în parteneriat public-privat (PPP), solicitând ministerelor de linie să transmită, până la finalul lunii iulie, propuneri concrete.
Fiecare instituție trebuie să furnizeze informații esențiale despre obiectivele, costurile și stadiul de pregătire al proiectelor, precum și detalii privind situația juridică a terenurilor implicate.
„Fiecare minister este invitat să transmită o analiză internă a proiectelor de investiții, incluzând date precum valoarea estimată, indicatorii tehnico-economici și stadiul documentațiilor, studii de fezabilitate sau prefezabilitate, avize, autorizații sau probleme legate de exproprieri”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Demersul vine în continuarea eforturilor instituției de a crea un cadru clar pentru implementarea PPP-urilor, după ce, în decembrie 2024, a fost aprobat Ordinul 6695 privind ghidurile metodologice necesare, iar în mai 2025 s-a organizat prima sesiune de instruire dedicată autorităților publice.
Printre ministerele vizate se numără Transporturile, Sănătatea, Educația, Energia, Agricultura, Mediul sau Dezvoltarea.
Până în prezent, România a avut un număr redus de proiecte implementate prin PPP, în contrast cu alte țări europene care folosesc acest mecanism pentru a stimula investițiile în infrastructură și servicii publice.
Avansează lucrările la noul spital din Tecuci. Constructorii au început să toarne structura celui de al doilea etaj al clădirii.
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță că marți, 22 iulie, a început turnarea a 500 de metri cubi de beton pentru structura de 2.300 mp a celui de-al doilea etaj al noului spital de la Tecuci. Este o investiție a
Consiliului Județean în valoare de 40 milioane de euro. De asemenea, au început lucrările de zidărie de la nivelul parterului, mai transmitea Costel Fotea.
Noua unitate medicală va avea o suprafață desfășurată de 10.000 mp și va fi gata în 2026. Acolo vor fi mutate 60% dintre secțiile actualului Spital Municipal „Anton Cincu”, într-un spațiu modern, sigur și adaptat nevoilor pacienților.
„Ne ținem de cuvânt: reconstruim din temelii sistemul de sănătate din Tecuci”, a precizat Costel Fotea
Prim-ministrul Ilie Bolojan și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au continuat consultările cu reprezentanții autorităților publice locale asupra pachetului de măsuri privind reforma administrației locale, aflat în pregătire la nivelul Guvernului.
Discuțiile s-au desfășurat la Palatul Victoria și s-au concentrat pe măsuri de eficientizare a activității administrației locale, precum: reducerea numărului de angajați, limitarea numărului de polițiști locali și evitarea suprapunerii atribuțiilor între Poliția locală și Poliția națională, precum și posibilitatea ca un funcționar public să își împartă norma de lucru între două sau chiar trei primării.
Un alt subiect important al consultărilor a vizat finanțarea din bugetul național a proiectelor derulate de comunitățile locale, discuțiile axându-se pe continuarea Programului guvernamental Anghel Saligny.
De asemenea, a fost analizată creșterea capacității de finanțare a autorităților locale, în contextul descentralizării deciziilor și resurselor, precum și al implementării reformei privind impozitarea proprietăților – jalon asumat de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În acest context, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a prezentat o serie de măsuri cu impact direct asupra cetățenilor și comunităților, subsumate principiului ”justețe și echitate socială”, între care:
- Măsuri pentru reținerea la sursă a veniturilor persoanelor domiciliate într-o unitate administrativ-teritorială, în cazul neachitării obligațiilor față de bugetul local.
- Propunerea suspendării permisului de conducere în cazul neachitării amenzilor contravenționale rutiere în termen de 90 de zile de la comunicare. Restituirea permisului se va face doar după dovada achitării amenzilor restante.
- Condiționarea radierii unui autovehicul din circulație de prezentarea certificatului de atestare fiscală care să ateste stingerea tuturor datoriilor. Cumpărătorul va putea înscrie autovehiculul pe numele său doar dacă nu are datorii restante.
- Eliberarea autorizațiilor de construire doar pentru persoanele care și-au achitat taxele și impozitele locale, precum și amenzile contravenționale.
- Descentralizarea activității de autorizare a jocurilor de noroc, prin acordarea primăriilor a dreptului de a decide dacă permit sau nu desfășurarea acestei activități pe raza localității. Autoritatea locală va putea institui o taxă specială anuală, care va fi plătită de către operatorii licențiați.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Asociației Municipiilor din România și ai Asociației Comunelor din România au prezentat o serie de propuneri și argumente privind reforma administrației publice locale.
„Vom analiza propunerile dumneavoastră și vom face simulări, deoarece orice măsură trebuie atent cântărită în actualul context bugetar. Continuăm consultările pe această temă, pentru că obiectivul nostru comun este să venim cu un pachet de măsuri cât mai apropiat de ceea ce administrația publică are nevoie pentru a se reforma și a putea oferi servicii mai bune, la costuri mai reduse pentru cetățeni”, a declarat prim-ministrul Ilie Bolojan.
Premierul Ilie Bolojan avertizează că suma alocată în acest an programului Anghel Saligny este aproape consumată. Este răspunsul prim-ministrului la criticile stârnite de anunțul privind oprirea finanțării Programului Național Anghel Saligny.
Șeful Guvernului a luat decizia ca urmare a crizei bugetare cu care se confruntă România.
„Aceste investiții au avut anul acesta o sumă alocată. Această sumă este aproape în totalitate consumată. Noi în primele șase luni am cheltuit mai mult decât ne-am angajat și am încasat mai puțin bani decât am gândit că vom încasa, nu avem de unde să mai alocăm sume suplimentare”, a spus Ilie Bolojan la B1 TV.
35% din investiții ar putea continua până la finalul anului la propunerea Ministerului Dezvoltării.
„S-a luat această decizie ca proiectele pe drumuri care sunt într-o proporție de 80% deja realizate să fie continuate ca să putem finaliza ceva anul acesta, iar la componenta de apă, canalizare și gaz, cele care sunt într-o fază de peste 40%. Dacă ar fi să intersectăm aceste proiecte, ar însemna că 35% din proiectele pe Anghel Saligny ar urma să continue. (...) Indiferent cine este în guvernare, nu mai există posibilitatea să continue aceste proiecte la sumele care au fost contractate fără să se gândească nimeni că era nevoie de o eșalonare”, a precizat Ilie Bolojan.
Suspendarea parțială a Programului Anghel Saligny a stârnit tensiuni în coaliția de guvernare, măsura fiind dur criticată de liderii PSD.
Președintele Nicușor Dan anunță că interferențele Rusiei în alegerile din noiembrie din România sunt confirmate de NATO, UE și Marea Britanie. Este vorba despre agresiuni de natură cibernetică, manipulare și dezinformare, susține Nicușor Dan.
Mesajul a fost publicat luni pe Facebook și este însoțit de linkuri care duc la documente cu dovezi legate de interferența Rusiei.
„Îi îndemn pe cei care încă se îndoiesc de interferențele Rusiei în alegerile din noiembrie 2024 din România să citească comunicatele de mai jos. Încercările de implicare a unor forțe statale străine în alegerile din țara noastră din lunile precedente au fost pentru prima oară condamnate în declarații oficiale ale NATO și ale Uniunii Europene. NATO, UE și Marea Britanie confirmă că Rusia desfășoară în statele europene, inclusiv în România, agresiuni de natură cibernetică, manipulare și dezinformare, inclusiv în campaniile electorale. Evident, statul român trebuie să vină cu noi probe, pe măsură ce le descoperă, și ar fi trebuit să prevină ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2024. Dacă vă uitați însă la documentul tehnic publicat de guvernul Marii Britanii prin care dezvăluie acțiuni ale GRU (al patrulea link de mai jos) veți observa că, inclusiv pentru state recunoscute pentru activitatea lor de intelligence, dovedirea unor astfel de interferențe este un proces de durată”, a scris Nicușor Dan pe FB.
Linkurile publicate de președintele Nicușor Dan pe Facebook (https://www.facebook.com/NicusorDan.ro)
https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_237067.htm
https://www.consilium.europa.eu/.../hybrid-threats.../...
https://www.gov.uk/.../uk-sanctions-russian-spies-at-the...
https://www.gov.uk/.../profile-gru-cyber-and-hybrid...
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat, că statul va intensifica sprijinul acordat copiilor din comunitățile vulnerabile și marginalizate, în cadrul unui parteneriat cu UNICEF România.
„Am fost bucuros să primesc vizita doamnei Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România, pentru a consolida parteneriatul nostru și pentru a explora posibilitățile de sprijin pentru copiii din comunitățile vulnerabile sau marginalizate”, a transmis Dragoș Pîslaru.
Întâlnirea a vizat dezvoltarea unor soluții integrate și eficiente pentru o mai bună coordonare între instituțiile statului și intervenții coerente la nivel local. Printre prioritățile discutate se află crearea unui sistem național de monitorizare a copiilor vulnerabili, menit să asigure intervenții rapide și bazate pe date actualizate.
Ministrul a amintit implicarea sa în calitate de europarlamentar în promovarea Garanției Europene pentru Copii și a subliniat importanța implementării eficiente a acestui program la nivel național.
Alte subiecte abordate au inclus prevenirea abandonului școlar, combaterea violenței în școli, susținerea sănătății mintale a copiilor și extinderea serviciilor comunitare integrate.
La discuții au participat Vladimir Rovințescu, director general Programe Europene și Capital Uman, și Ivona Batali, director general Comunicare și Cooperare Internațională, oficiali care coordonează direcțiile strategice ale ministerului în domeniul incluziunii sociale.